Uit handen van locoburgemeester Kajsa Ollongren heeft Carla Delfos de Andreaspenning ontvangen, de Amsterdamse prijs voor mensen met grote verdiensten op sociaal, cultureel of maatschappelijk gebied in de stad.

Ze kreeg de prijs vanwege ‘haar bijdrage aan het internationale kunstklimaat’ in de stad, aldus de gemeente. Delfos is directeur van de door haar in 1990 opgerichte European League of Institutes of the Arts (ELIA) op, inmiddels de grootste Europese organisatie voor het hoger kunstonderwijs.

Het doel van deze organisatie is om jonge kunstenaars in alle velden te helpen met hun werk, zowel op het zakelijke of kunstzinnige vlak. Deze maand gaat Delfos met pensioen.

Naast haar werk voor ELIA, was Delfos initiatiefnemer voor het festival Neu Now, dat na jarenlange omzwervingen door onder meer Vilnius, Nantes en Porto zijn thuisbasis heeft in Amsterdam. “Neu Now is een festival van net afgestudeerde kunstenaars. Daarbij zijn we Europees georiënteerd. Wat je op ons festival ziet, zijn volgens de jury dé kunstenaars van Europa,” zei Delfos over het festival tijdens een interview met deze krant.